Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta. In andere woorden is het een soort virtueel geld of goud. Het kan worden verstuurd van persoon naar persoon, hierdoor hoeft er geen bank of regering- prereqesuites- aan te pas te komen om bitcoin te versturen. Het symbool van bitcoin (B) lijkt op een B of BTC.

Bitcoin is een cryptocurrency. Cryptocurrency bestaan al sinds begin jaren 80. Maar er was destijds een probleem waardoor deze soms meerdere keren uitgegeven konden worden. Dit kwam doordat het moeilijk was om te zien of deze cryptocurrency al was uitgegeven. Dit is het grootste probleem dat Bitcoin heeft dit opgelost en waarom het zo populair is geworden. Dit doet het doordat het het gedistribueerde peer-to-peer netwerk, dat een beetje lijkt op bittorrent. De eerste Bitcoin is uitgegeven in 2009 door Satoshi Nakamoto, maar er zijn twijfels over of dit de echte naam van de persoon was. Hierdoor weet niemand zeker wie bitcoin is gestart.

Het maximale Bitcoins dat in omloop zal zijn is 21.000.000. In 2009 zijn de eerste Bitcoins uitgegeven en er is een vooraf bepaalde hoeveelheid Bitcoins die worden vrijgegeven elke 10 minuten. Maar dit zal door de jaren heen blijven gebeuren tot het jaar 2140 en bitcoin deelbaar is tot 0.00000001 satoshi (zie dit als een soort Bitcoin cent)

Het bitcoin protocol of het netwerk is erg moeilijk om te hacken doordat het niet in een centrale locatie of land is. Er zijn schattingen gedaan hoeveel het zou kosten om bitcoin te hacken. De kosten hiervoor zouden ongeveer $500.000.000 bedragen om het Bitcoin netwerk voor 10 minuten te hacken. Hierdoor is er erg veel vertrouwen in het netwerk.

Het netwerk wordt in principe gecontroleerd, onderhouden en geregeld door de deelnemers van de markt. Niet door één persoon, overheid of bedrijf die het netwerk runt, dit is één van de redenen van de grote populariteit.

Waarom is Bitcoin zo belangrijk?

Er zijn aspecten in cryptocurrency die grote mogelijkheden bieden voor de toekomst, en de wereld. Zo zijn wereldwijd 6.5 Miljard mensen die geen toegang hebben tot banken, een bankrekening of creditcard. In de verenigde staten word er geschat dat 18% van de bevolking geen toegang heeft tot zulke diensten. Bitcoin maakt het voor mensen makkelijk om zonder toestemming van de overheid toegang te krijgen tot internetbankieren.

“Gewoon” Geld zoals de dollar of euro, ook wel Fiat valuta genoemd krijgen waarde door het vertrouwen dat mensen in de overheid en regering van deze valuta hebben. Het feit dat deze gedrukt worden kan leidt tot inflatie, in extreme gevallen kan dit leiden tot hyperinflatie zoals in Zimbabwe het geval is Wiki hyperinflatie Zimbabwe.  Bitcoin heeft een vastgestelde maximum hoeveelheid die niet kan toenemen en inflatie on controle te houden.

Grensoverschrijdende aankopen zijn duur en het verplaatsen van grote hoeveelheden van bijvoorbeeld dollar naar andere valuta kan erg duur zijn. Dit terwijl Bitcoin soms miljoenen dollars aan waarde kan verplaatsen voor slechts enkele centen.

Wat is geld?

Geld is een middel om goederen en diensten uit te kunnen wisselen. Recent gezien maken we gebruik van Dollar, Euro of goud als algemeen geaccepteerde middelen.

Geld is te verdelen in 4 eigenschappen.

 • Het moet te verdelen zijn in kleine hoeveelheden (euro, centen)
 • Het moet duurzaam zijn (lang houdbaar zijn)
 • Het moet dezelfde waarde hebben in verhouding tot elkaar
 • Het moet controleerbaar zijn.

Waarom heeft Bitcoin waarde?

 1. Bitcoin is schaars. Er is een gelimiteerde hoeveelheid van 21.000.000.
 2. Het is gedecentraliseerd. Er is geen instantie die zeggenschap over Bitcoin heeft, behalve het netwerk zelf.
 3. Het is voor een groot deel anoniem.
 4. Het is transparant.
 5. Mensen hebben meer vertrouwen in het Bitcoin-protocol dan in hun regeringen.
 6. Het is makkelijk te kopen en verkopen.
 7. Erg lage transactiekosten en kan niet teruggeboekt worden.

De waarde van Bitcoin wordt bepaald door wat mensen er bereid zijn voor te betalen. Daarom stijgt de waarde Bitcoin zo snel. Mensen vinden de volgende aspecten erg belangrijk:

 • Overheden en regeringen hebben er weinig invloed op
 • Beschermd tegen inflatie
 • Vertrouwen in het Bitcoin-protocol en de beveiliging hiervan
 • Het is anoniem

Hoe werkt Bitcoin?

Stel: Ik heb één pepernoot en ik geef deze aan jou. Dan heb jij één pepernoot en ik nul.

Wij weten beiden dat deze pepernoot is overgedragen en wat er gebeurd is, want dit hebben we beiden gezien. We hadden geen derde persoon of bank nodig om te bevestigen dat ik de pepernoot aan jou heb gegeven.

De pepernoot is nu van jou en ik kan geen pepernoten meer uitdelen wat ik heb deze niet meer. Jij kan nu zelf bepalen wat je met die pepernoot gaan doen. Je kan hem opeten, of aan een vriend of vriendin geven die hem daarna ook weer kan doorgeven.

Dat is een persoonlijke uitwisseling van een goed. Het maakt hier niet uit of dit een pepernoot, fiets of euro is.

Stel nou dat dit een digitale pepernoot was geweest en ik gaf deze aan jou. Hoe weet jij nu dat ik deze pepernoot alleen aan jou heb gegeven en of deze nu alleen van jou is? Misschien heb ik deze wel gekopieerd en naar nog een aantal mensen gestuurd of heb ik deze op mijn computer opgeslagen.

Dit heet het dubbele uitgaven probleem, wat jarenlang een groot probleem is geweest.

Grootboeken

De digitale pepernoten moeten worden bijgehouden in een grootboek, dat is een overzicht waarin alle transacties/uitwisselingen van de digitale pepernoten worden bijgehouden.

Aangezien deze grootboek online bijgehouden moet worden, moet iemand dit doen en de transacties hierin bijhouden.

Stel dat Sinterklaas dit alleen zou doen. Dan zou voor problemen kunnen zorgen want:

 1. Wie zegt dat Sinterklaas niet stiekem wat van zijn eigen pepernoten aan zijn balans toevoegt wanneer hij dit wil?
 2. Het is niet meer hetzelfde als in de echte wereld een pepernoot aan een vriend of vriendin geven. Er is een derde persoon voor nodig om dit te controleren.

Is er een manier om mijn digitale pepernoten toch gemakkelijk aan mijn vrienden of vriendinnen te kunnen geven, zoals dat normaal gesproken zou gaan?

Bitcoins oplossing:

We geven de grootboek waarin alle transacties van de digitale pepernoten worden bijgehouden aan IEDEREEN! In plaats van dat Sinterklaas deze op zijn computer bijhoudt, staat het op alle computers. Alle transacties die plaatsvinden en hebben plaatsgevonden worden bijgehouden in dit boekhoudboek.

Je kan geen digitale pepernoten aan iemand geven als je die niet hebt, want dan klopt jouw grootboek niet meer met het grootboek dat op alle andere computers wordt bijgehouden. Hoe meer mensen gebruik maken van het netwerk, hoe meer boekhoudboeken er zijn en hoe moeilijker het is om het systeem te neppen. De regels staan al vanaf het begin vast en niemand kan hiervan afwijken. De code en regels zijn open source, wat betekend dat mensen hieraan kunnen bijdragen, verbeteren, beveiligen en controleren. Voor het werk dat je hierin stopt krijg je een vergoeding in digitale pepernoten als loon, dit is de enige manier om meer pepernoten binnen het netwerk te krijgen.

 Dit is het Bitcoin-protocol eenvoudig uitgelegd

De digitale pepernoten zijn hierin Bitcoin.

Dus wat maakt dit openbare grootboek mogelijk?

 1. Het is open-source. Het maximumaantal Bitcoins staat al sinds het ontstaan vast. De hoeveelheid hiervan is dus schaars.
 2. Als ik een transactie maak, dan weet ik dat mijn Bitcoin nu niet meer van mij zijn en volledig in bezit van de andere persoon zijn. Dit wordt gecontroleerd door iedereen die van het netwerk gebruik maakt.
 3. Omdat het netwerk openbaar is, is er geen derde persoon of bank nodig om te controleren dat ik de boel oplicht door extra Bitcoins voor mijzelf maak of meer dan 1 keer verzend.

Het is nu in feite uit te wisselen als een normaal, “Echt” object. Daarnaast is het digitaal en kan het ook opgedeeld worden, tot 0.00000001 Bitcoin en is het wereldwijd over te maken.

Bitcoin opslaan in een Wallet

Je kunt coins of Bitcoins in “Wallets” (of portomonee’s) opslaan. Deze wallets kan je bewaren op je harde schijf op je computer. Niet op je computer; op papier, of online. Er zijn bedrijven die online wallets aanbieden zodat je hier altijd toegang toe hebt.

Je account bestaat uit 2 onderdelen:

 1. Een soort rekeningnummer dat bestaat uit 27 – 34 getallen en nummers dat uniek is. Deze kan je niet mensen toesturen waarna deze Bitcoins naar deze rekening kunnen sturen.
 2. Je wachtwoord: Dit is het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen in je wallet om toegang te krijgen tot je Bitcoins.

Bitcoin kopen zonder wallet?

Met wallet Bitcoin kopen?

Deel dit op: