Cryptocurrency

Cryptocurrencies, cryptogeld, of digitale valuta zoals Bitcoin of Ethereum zijn digitale valuta die uitgegeven zijn en worden onderhouden door de gebruikers. Er zijn bedrijven die het mogelijk maken om deze cryptocurrencies te verhandelen via zogenaamde exchanges of handelsplatformen. Hier is het mogelijk om cryptovaluta te kopen met euro’s of dollars. Het is ook mogelijk om een deel van bijvoorbeeld een bitcoin te kopen. Het kleinste aantal bitcoin dat gekocht kan worden is 0.00000001 bitcoin. Dit zijn dus een soort bitcoin “centen”, deze worden Satoshi genoemd. Lees Wat is Bitcoin? voor meer uitleg hierover.

Waarvoor wordt cryptocurrency gebruikt?

Er zijn veel bedrijven die verschillende soorten cryptocurrencies accepteren en dit worden er steeds meer. Ook voor mensen biedt het gebruik van cryptocurrencies voordelen, zo zijn er vaak lage transactiekosten en worden deze snel verwerkt. Er zijn ook veel mensen die investeren in cryptocurrencies in de hoop dat deze meer waard worden zoals bitcoin of ethereum. Er zijn ook gebruikers op de zwarte markt omdat er met behulp van cryptocurrencies relatief anoniem transacties verwerkt kunnen worden. In landen als China kan het gebruik een makkelijke manier zijn om geld in het buitenland te investeren, waar dit anders door de overheid moeilijk wordt gemaakt.

Er zijn ook veel cryptocurrencies die binnen een platform gebruikt kunnen worden om daar een product te kopen.

Zijn cryptocurrency een bubbel?

Cryptocurrency zijn nog vrij nieuw, er zijn veel mensen die er in investeren in de hoop dat deze meer worden. Enkelen hiervan (b.v. Bitcoin en Ethereum) hebben een enorme groei doorgemaakt. Er zijn mensen die deze hebben gekocht voor een dollar of zelfs centen, veel van deze vroege investeerders zijn nu miljonair terwijl zij weinig geld hebben geïnvesteerd destijds. Veel mensen zijn nu opzoek naar de “nieuwe” bitcoin in de hoop ook zoveel winst te behalen.

De cryptocurrency markt wordt ook wel vergeleken met de internetbubbel tussen 1997 en 2000. Voor de cryptocurrency markt zijn er mensen die zeggen dat dit in 2017 slechts het begin is van een bubbel en dat de totale marktwaarde van cryptocurrencies nog vele malen kan groeien. Als cryptocurrencies hier zijn “om te blijven” en er wordt geïnvesteerd door institutionele bedrijven en banken kan de gehele markt nog vele malen meer waard worden dan nu het geval is. Het hangt voor een groot deel af of mensen ook daadwerkelijk de cryptocurrencies gaan gebruiken en of er buiten digitale valuta ook toepassingen voor cryptocurrencies gevonden worden.

Benieuwd hoe je Bitcoin of andere Cryptocurrency kan kopen?

 Lees dan de blog: Hoe kan ik Bitcoin kopen?

Daarnaast zijn cryptocurrency te koop op zogenaamde exchanges zoals hieronder wordt uitgelegd.

Er zijn veel verschillende Exchanges (plaatsen waar Cryptocurrency verhandeld worden). Zo zijn er grote exchanges als Poloniex, Bittrex en Bitfinex, hier wordt dagelijks voor meer dan 50 miljoen dollar aan cryptocurrency verhandeld. Voor Bitfinex is dit zelfs meer dan 200 miljoen. Zelf maak ik voornamelijk gebruik van Bittrex.

Hier kunnen alleen geen crypcurrency met Euro’s of Dollars gekocht worden. Hiervoor is USDT (Tether Dollar), Bitcoin of een andere cryptocurrency die op deze platforms verhandeld word nodig. Het is mogelijk om een account op één van deze platforms te openen en bijvoorbeeld via LitebitChangelly cryptocurrency of USDT te kopen en deze naar het adres op één van deze exchanges te sturen. Lees hierHoe je Cryptocurrency kan kopen bij LiteBit. Hierna kunnen deze op deze platforms ingewisseld worden voor andere cryptocurrency als Bitcoin, Ethereum en vele anderen.

Creditcard Cryptocurrency Exchange

Er zijn ook exchanges aanwezig waar je cryptocurrency kan kopen met een creditcard. Een voorbeeld hievan is Changelly. Changelly is iets duurder dan Litebit, maar biedt ook meer verschillende cryptocurrency aan. Changelly heeft een minimum aankoop bedrag van $50. Na op de pijl met “Exchange” te klikken zal je worden doorgestuurd naar een venster waarin een Wallet-adres zal moeten worden ingevuld. De aankoop zal naar dit adres gestuurd worden.