Wat is Copy Trading?

Social trading is een vorm van trading, waarbij je de trades van experts of andere beleggers kopieert of volgt. Social trading netwerken bieden de mogelijkheid om het profiel van een andere gebruikers te bekijken. Wanneer hier een succesvolle succesvolle trader word gevonden, kan je dit profiel volgen en de toekomstige handelsactiviteiten van deze trader volgen. Voor beginnende traders zonder kennis of ervaring is social trading een vrij eenvoudige manier om te starten met traden en met een relatief klein bedrag geld te verdienen. Door de posities van meer ervaren traders en experts te kopiëren kun je veel winst (of verlies!) behalen met de risico’s van een ervaren trader die je volgt! Dit terwijl je niet zelf je posities of de gehele markt in de gaten hoeft te houden, er zijn enkele brokers die copy trading of social trading aanbieden. Bijvoorbeeld GKFX en eToro, in het onderstaande filmpje (1:30) legt eToro uit wat social trading of copy trading is.

Waarom copy traden?

 • Weinig kennis nodig en toch mogelijkheid hoog rendement te behalen
 • U hoeft uw posities en de markt niet bij te houden
 • Mogelijk vanaf een klein bedrag
 • Door verschillende traders te volgen verkleint u uw risico

Waar kan ik copy traden?

Het is vrij eenvoudig om te beginnen met social traden. Om te beginnen schrijft je je in bij een netwerk dat social traden mogelijk maakt. Het bekendste netwerk is eToro, zelf heb ik een tijd gebruik gemaakt van GKFX maar deze heeft het copy trading gedeelte van het platform gesloten. In ervaringen copy trading zijn mijn persoonijke ervaringen met copy traden bij GKFX te volgen.

Je schrijft je eerst in bij eToro. En upload hierna je identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of id-kaart) en een bewijs van je woonadres (bankafschrift, rekening gas, elektriciteit, telefoon, etc.) en upload deze. Wanneer deze zijn goedgekeurd kun je inloggen via de webtrader en voor het eerst geld uploaden naar je account.

Hoe kies ik een trader om te volgen?

Nu het geld op je account is gestort en de account geverifieerd is kunnen er traders “gekopieerd” worden. Bij het volgen van een trader is het belangrijk om te bekijken waarin deze handelt en wat zijn risico score is. Er is op eToro een uitgebreide filter waarop je of veel criteria een iemand kan vinden om te volgen. In copy trading ervaringen zijn mijn resultaten van dit copy traden gepost en kun je op basis van het behaalde winst of verlies het risico en rendement van copy traden beoordelen. Het platform van eToro is wat gebruiksvriendelijker dan die van GKFX.

Er zijn nog meer criteria om de trader die je wilt volgen te beoordelen, zoals: het risiconiveau, de behaalde winst in de afgelopen 3, 6 of 12 maanden, het percentage met winst afgesloten trades of de maximum drawdown van de trader (maximale verlies van de waarde van de account). De traders die ik volg heb ik beoordeeld op het risiconiveau, de behaalde winst in de afgelopen 12 maanden en hun maximum verlies.

Tips copy trading!​

 • Zet niet meer op uw account dan u kan verliezen! Uw vermogen loopt risico!
 • Probeer eerst geld te verdienen met een demo-account.
 • Volg niet de eerste de beste trader op het platform. Besteed hier wat tijd aan en volg deze niet met een te groot bedrag!
 • Heeft u een trader gevonden? Kopieer deze eerst op een demo-account.
 • Begrijp het risiconiveau van een trader voordat u deze volgt.
 • Open en sluit zelf geen trades. Een professionele trader opent een positie met een bepaalde strategie voor ogen, hanteer deze ook.
 • Wees geduldig. Als je je traders hebt onderzocht, moet u niet hun prestaties te beoordelen op 1 of 2 weken. Verwacht niet teveel. Door middel van copy traden kan u snel en makkelijk online geld verdienen, maar als u uw account wil verdubbelen in 1 maand zal u erg veel risico moeten nemen.

Risico's Trading

2 voorbeelden:

Het is mogelijk om makkelijk geld te verdienen door middel van copy traden, maar het rendement is hoger omdat het risico ook hoger is. Het is belangrijk om te blijven beseffen dat er niet daadwerkelijk in aandelen wordt getrade/gehandeld, maar in CFD’s en dat dit grotere risico’s met zich meebrengt dan normaal handelen op de beurs. CFD staat voor contract for difference. Bij handelen in CFD’s word je niet daadwerkelijk eigenaar van het goud,aandeel, index die je koopt. Alleen de waardeverandering word verrekend. Op deze manier kan er geld verdiend worden aan waardeveranderingen in aandelen. Door het hefboomeffect kan er met CFD’s in enkele dagen of maanden meerdere procenten winst of verlies geboekt worden. Het hefboomeffect en de voordelen en risico’s hiervan worden in onderstaande voorbeelden uitgelegd:

Voorbeeld 1:
Je hebt €500 op jouw account gestort en wil beginnen met traden. Je verwacht dat de koers van olie zal gaan stijgen en koopt 100 vaten olie voor €50,-. Hiervoor wordt een bedrag van uw account gereserveerd (vaak 1/50 of 1/20) om deze trade te onderhouden. Later verkoop je de 100 olie vaten voor €51 per stuk, en maakt hiermee €100 (20%) winst mee terwijl de koers slechts 2% is gestegen. Echter, zakt de olieprijs naar €49 dan kost dit je €100.

Voorbeeld 2.:
Je hebt net €100 winst gemaakt met je trade op olie en hebt nu €600. Je zit in de winning-mood en ziet dat de prijs van de olie weer €50 euro is. Omdat dit de vorige keer goed uitpakte, probeer je hetzelfde trucje weer en verwacht dat de koers van olie weer zal gaan stijgen naar €51,-. Overtuigd van de winst koop je daarom nu 1000 vaten voor €50 euro per stuk. Maar de koers daalt dit keer in plaats van dat ie stijgt!

De olieprijs zakt naar €49 en je ziet dat al je posities al bij €49.4 gesloten. Dit komt omdat u uw trade niet kan onderhouden met het saldo op uw account. Doordat er 1000 vaten zijn gekochte hoeft deze slechts met €0.60 per vat te dalen om het gehele saldo op de account te verbruiken, de tradingplatforms zullen jouw posities sluiten en als verlies op je accountsaldo afboeken om meer verlies dan op je account staat te voorkomen.

Risico’s van het hefboom effect:

eToro geeft aan bij welk bedrag een positie gesloten word. Toch is het belangrijk om te weten hoe het hefboom-systeem werkt.

“Op marge handelen is handelen met een hefboom-effect. Dit betekent dat er voor meer geld aan posities gekocht kan worden, door een percentage van het bedrag als marge aan te stellen op je copy trading account. Als de koers gunstig voor je uitpakt, kunnen de winsten snel toenemen. Maar gaat de koers de verkeerde kant op, dan kan het mogelijk zijn om extra te moeten storten om te voorkomen dat je posities gesloten worden (margin call). Je bent zelf verantwoordelijk voor de verliezen als gevolg van het automatisch sluiten van deze posities.”

Zelf beginnen met copy traden?

Wil je zelf een copy trading project beginnen of twijfel je nog? Bekijk  mijn ervaringen en beoordeel zelf of copy trading iets voor jou is. Realiseer je dat het mogelijk is zowel winst als verlies te boeken en dat je vermogen dus risico loopt. Zo vergroot je de kans om online geld te verdienen en verklein je de kans op verlies. Wil je je inschrijven bij een social tradingplatform? Gebruik dan de onderstaande link: